Novosti

“Zeleni se menadžment zaštićenih područja u prekograničnoj regiji Srbiije i Bosne i Hercegovine”

Zadovoljstvo nam je da Vas obavijestimo da je Fondacija lokalne demokratije Sarajevo sa svojim partnerom iz Srbije Pokret gorana Sremske Mitrovice započela implementaciju projekta pod nazivom: “Zeleni se menadžment zaštićenih područja u prekograničnoj regiji Srbiije i Bosne i Hercegovine”, odabranog za finasiranje od Evropske Unije u okviru Prvog poziva Programa IPA prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina.

S tim u vezi 07.12.2010. potpisan je i Sporazum o sufinansiranju i saradnji na Projektu   “Zeleni se menadžment zaštićenih područja u prekograničnoj regiji Srbiije i Bosne i Hercegovine”  između Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i  Fondacije lokalne demokratije  iz Sarajeva. Ministarstvo je podržalo   sufinansiranje projekta u iznosu od  16,4% od budžeta sa bh. strane, odnosno 15.312,68 EURA za 18 mjeseci, koliko je  i predviđeno trajanje projekta.

Ukupan budžet projekta je 218.592,00 EURA, od čega    budžet  projekta koji se implementira u BiH iznosi  93.370,00 EURA. 

Glavni cilj projekta je: “Jačanje uloge organizacija civilnog društva (NVO-a) u integriranom upravljanju i razvoju eko turizma u zaštićenim područjima unutar programskog područja Srbija-BiH, kao način  za lokalni i regionalni održivi ekonomski razvoj“.

Kroz novi Akcioni plan i preporuke za integrirano upravljanje i razvoj eko turizma u zaštićenim područjima prekogranične regije Srbije i BiH  te prenosom iskustva iz obje zemlje, ponudit će se najoptimalniji model upravljanja zaštićenim područjima, koji bi omogućio održivi ekonomski razvoj.  

Jedan od ciljeva projekta je i kreiranje  mreže zaštićenih područja i nevladinih organizacija koji su uključeni u razvoj eko turizma i zaštitu prirode u programskom prekograničnom području s ciljem razmjene iskustava i provedbe Akcionog  plana.



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije