News

Jedna milijarda ustaje

Gotovo 30 organizacija civilnog društva aktivnih na području čitave BiH sa sjedištem u Sarajevu realizira kampanju Jedna milijarda ustaje (One Billlion Rising) - globalnu kampanju protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama. U sklopu ove kampanje 14. februara, 2013. u 14h aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke Sarajeva će se na Trgu Djece Sarajeva (platou ispred BBI Centra) pridružiti aktivistima/icama širom svijeta u kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE.

U Sarajevu kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE, najvećem aktivističkom danu u historiji V-dana, globalnom aktivističkom pokretu protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama će se priključiti direktor USAID-a David Barth sa suprugom, Danuta Moon supruga američkog ambasadora, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey u BiH te druge poznate osobe iz kulturnog, javnog i političkog života BiH. Pored plesa koji je centralna aktivnost ovog događaja aktivisti i aktivistkinje brojnih organizacija uključenih u kampanju će dijeliti promotivne materijale te direktno informisati građanstvo o problemu nasilja nad ženama u BiH.  Ovaj događaj je pokrenut kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku po kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana. Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi, procjenjuje se da čak JEDNA MILIJARDA ŽENA, DJEVOJAKA I DJEVOJČICA trpi nasilje.  Organizacije koje su do sada dio kampanje su: Edukacija za ljudska prava i aktivno građanstvo na Zapadnom Balkanu, Fondacija Schüler Helfen Leben, Centar za promociju civilnog društva, Institut za razvoj mladih KULT, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH, Asocijacija XY, NGG CD Volonteri i prijatelji Konjica, ONE WORLD SEE, OKVIR, USAID, Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA, Mreža za izgradnju mira, Fondacija CURE, IMIC-Internacionalni Multireligijski Interkulturni Centar, zenskaposla.ba, Žene Ženama, Pravo Ljudski Film Festival, Akcija građana, Fondacija lokalne demokratije, Art kino Kriterion, Art lab i dr.  Kampanja Jedna milijarda ustaje odvijat će se simultano u 190 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca/ki, među njima članovi/ce vlada i parlamenata, i ugledne javne osobe. U BiH će se protestno plesati u Mostaru, Banja Luci, Travniku, Turbetu, Brčkom, Visokom, Doboju, Tuzli, Zenici, Jablanici, Prijedoru, Bratuncu, Jablanici, Velikoj Kladuši, itd.  Pozivamo vas da medijski pratite ovaj događaj.

Za više infomacija kontaktirajte: dzkaric@asocijacijaxy.org ili 033 260 761.



Safe House

Report the violence to the relevant police, welfare center or call us at:

033 222 000

Read more

SOS Phone

You have the right to seek help and get the support of others. We understand you, can and will help you. Stay anonymous and give us a call.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Read more

Center for Women

YOU ARE NOT GUILTY! YOU ARE NOT ALONE! THE EXIT IS OUT! Free legal aid, free psychological and socio-economic support

033 570 560 / 570 561

Read more

The Youth
Education Corner

Hub of Knowledge, Support, and Security for Youth

033 570 560

Read more