Novosti

EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA: Fikreta Nukica: Šivenje je danas odličan izvor dodatnih prihoda

Ekonomsko osnaživanje žena jedna je osnovnih aktivnosti Centra za žene Fondacije lokalne demokratije. Od otvorenja Centra 2018. godine, pa do danas, mnoge žene dobile su podršku za pokretanje vlastitih business ideja, prošle edukacije o pokretanju businessa, te dobile materijale kako bi mogle krenuti sa radom i ekonomski se osnažiti

Jedna od njih je Fikreta Nukica, koja je u novembru prošle godine, a putem projekta „Za život bez nasilja u Kantonu sarajevo – faza III“, dobila svu nephodnu opremu za šivenje: šivaću mašinu sa 23 tipa šava za kućnu upotrebu, krojačke makaze, makaze cvikerice, konac i bijelo platno. Ekipa Fondacije lokalne demokratije posjetila ju je u njenom sarajevskom domu.

-          Šivenje  je danas odličan dodatni izvor prihoda. Možda se čini da se sve može kupiti, ali isto tako uvijek nekome nešto treba popraviti i prepraviti. Naučila sam šiti još kao djevojka i to uz svoju majku. I šta god da sam radila u životu, šivenje je bilo moj hobi. Inače, ranije su sve žene u domaćinstvu uglavnom znale šiti, a danas to više nije običaj. Sve dok šijete, sigurno nikada nećete ostati gladni. Zanati su danas, nažalost, najmanje cijenjeni – iskreno će Fikreta, dodajući da se uglavnom bavi krojačkim prepravkama.

-          Šijem zavjese, paravane, posteljine, skraćujem pantalone i sve ostalo što treba. Nekada od prepravki znam zaraditi i sto maraka sedmično, što u današnje vrijeme nije malo. Dolazi mi cijeli komšiluk da im napravim tekstilne prepravke.

 Fikreta je ranije radila na staroj šivaćoj mašini, no otkako je dobila novi model sve je mnogo lakše. Šivenje je za nju ujedno bijeg od surove stvarnosti, a soba u kojoj šije njen je kutak za rad i smirenje.

-          Moram priznati da je ovaj model mašine Pfaff Smarter odličan. U početku sam čak bila malo uplašena hoću li je znati koristiti, jer do sada nisam imala priliku šiti na novom modelu. Trebalo mi je nekoliko dana da savladam osnovne tehnike, čak sam tražila primjere na YouTubeu, ali uspjela sam. Mašina šije tiho, ne čuje se, i ima programa koje još nisam stigla ni upotrijebiti – Fikreta će na kraju, dodajući da je izuzetno zahvalna Centru za žene koji je prepoznao  i podržao njenu poslovnu ideju.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije