Novosti

EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA PO PRINCIPIMA KATALONIJE

U organizaciji Fondacije lokalne demokratije u ponedjeljak, 15. oktobra u prostorijama kompanije ČIP sistemi, održan je izbor najboljih biznis planova nastalih nakon radionica i mentoringa koje je održala Fondacija lokalne demokartije u saradnji i uz podršku Fondacije Surt (Barcelona) , u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u BiH zasnovano na iskustvima Katalonije.“ Cilj projektaje promocija ekonomskog osnaživanja žena, poboljšanja mogućnosti zapošljavanja žena kao ranjive grupe na tržištu rada, kao i sredstvo za promovisanje rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.

U okviru projekta održane su edukacije i radionice  u kojem je učestvovalo 45 žena, od koji je deset žena dobilo mogućnost edukacije  imentoringa za izradu biznis planova za njihove poduzetničke ideje.

Učesnice su zajedno sa mentorima napisale biznis planove, među kojima su biznis plan za otvaranje frizerskog salona, salona za ljepotu, obrta za proizvodnju i prodaju nakita, stomatološku ordinaciju, otvaranje obrta za šivenje, otvaranje turističke agencije, te prodaja materijala za uljepšavanje i slično – koji su predstavljeni žiriju, a koji je grant sredstva potrebna za pokretanje ili rast biznisa, dodijelio za tri projekta koji su zadovoljili sve potrebne kriterije.

Azra Džigal, mentorica i jedna od članica žiria istakla je da će ova ulaganja biti od presudnog značaja i najbolje uložena sredstva za pokretanje biznisa, a kroz projekat je osnaženo deset mladih žena, koje ne trebaju da čekaju zaposlenje, već su ohrabrene da pokrenu vlasititi biznis i teoretsko znanje pretvore u praktično.

Prvi biznis planAsimeBratanović„Agencija za profesionalnu orjentaciju, razvoj i savjetovanje“ je vrlo zanimljiva tema, novina u pristupu, koja može pomoći mladima i roditeljima u cilju uspješnog usmjeravanja mladih, u skladu sa njihovim sklonostima, gdje mogu ostvariti najbolje rezultate u skladu sa svojim sposobnostima.Razvojem ove poduzetničke ideje , podiže se kvalitet ponude  na  tržištu rada.

Drugi biznis plan AlmedineMešetovićkoji je prošao uži krug je „Dugme - moderna krojačka radionica“odlična kombinacija starih zanata i novih društvenih tokova. Često zanimanje „krojača“na našim prostorim unaprijediti će se kroz moderni pristup ovom poslu. Osim starog zanata kombinuje kreativni rad, zajedno sa klijentima učestvuje u stvaranju proizvoda, te dodaje tu notu autentičnosti i prisnosti.Ne nudi samo jednu uslugu, već komplementarne, koje su dobar znak da se nastoji klijentu pružiti kompletna usluga u cilju zadovljstva.

 

„Treći biznis plan je frizerski salon „KennyTeam“Aldine Hubijar. Mlada osoba, vrlo ubijeđena u svoju ideju koju živi i osjeća. Prati trendove, osluškuje potrebe tržišta i nije se ograničila na samo jednu vrstu klijenata. Ono što je jako bitno, primijećena je kod nje želja za cjeloživotnim obrazovanjem i usavršavanjem,. Smatra da je obrazovanje, u saradnji sa praksom, najbolji recept za uspjeh.“

Žiri za izbor najboljeg biznis plana i biznis ideje činile su Adisa Tufo, uspješna bh. poduzetnica i generalna direktorica kompanije ČIP sistemi, Azra Džigal, članica upravnog odbora Fondacije lokalne demokratije i direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Muhamed Bekto.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije