Novosti

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS odobrilo korištenje video materijala FLD-a u osnovnim i srednjim školama s ciljem prevencije nasilja među omladinom

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dalo je suglasnost za korištenje tri video uratka, čiji je sadržaj namijenjen prevenciji psihološkog, seksualnog i cyber nasilja među omladinom

Ovi video materijali nastali su u okviru projekta „Za život bez nasilja u Kantonu Sarajevo—faza II“ kojeg implementira Fondacija lokalne demokratije u saradnji sa Medicus Mundi Meditterania, uz finansijsku podršku grada Barcelone.

Na zvaničnoj web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, u rubrici „Sigurnost i zaštita učenika“  objavljena su tri videa o seksualnom, psihološkom i cyber nasilju s ciljem podizanja svijesti o ovim oblicima nasilja među omladinom.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS materijale je dostavilo svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo  uz prijedlog da se video materijal koristi prilikom realizacije tema koje su u funkciji prevencije nasilja.

Podsjećanja radi, Skupština Kantona Sarajevo u martu 2021. godine proglasila je 6. februar - Danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u Kantonu Sarajevo, s ciljem sjećanja na Denisa Mrnjavca, koji je ubijen prije 14 godina na taj dan u tramvaju, dok se vraćao kući iz škole.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, u saradnji sa školama, tokom ovog mjeseca provodi aktivosti usmjerne na podizanje svijesti o štetnosti nasilničkog ponašanja, te je pozvalo škole da u periodu od 7.  do 18. februara sa učenicima svih uzrasta osnovnih i srednjih škola realiziraju teme i sadržaje koji su u funkciji prevencije vršnjačkog nasilja.

Video-materijale o seksualnom, psihološkom i cyber nasilju među omladinom, možete pogledati na stranici Ministarstva na linku ili na YouTube kanalu Fondacije lokalne demokratije.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije