Novosti

Najmlađi štićenici Sigurne kuće posjetili Muzej optičkih iluzija, Pionirsku dolinu te vozili žičarom na Trebević

Započela je implementacija projekta „Resocijalizacija djece žrtava nasilja u porodici”, koji finansira Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja iz sredstava dijela prihoda ostvarenih u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Cilj projekta je da se osigura socijalna uključenost djece i njihovih majki, žrtava nasilja u porodici, kroz unapređenje emotivnih, psihosocijalni i kulturnih performansi.

Među prvim aktivnostima, najmlađi štićenici Sigurne kuće su posjetili Muzej optičkih iluzija, Pionirsku dolinu te su se prvi puta vozili žičarom na Trebević.

Muzej optičkih iluzija je odabran zbog interaktivnog pristupa i što potiče intelektualnu zabavu, a također predstavlja zabavan uvod za najmlađe u upoznavanju kulture i tradicije Sarajeva, ali i BiH, kroz eksponate i instalacije kao što je „naopaka soba“ sa bosanskim ćilimom i drugim specifičnim predmetima iz bosanske kuće.

U želji da najmlađi provedu više vremena vani, organizovana je posjeta Zoološkom vrtu Pionirska dolina, gdje su djeca po prvi put vidjela neke životinje uživo i upoznala se s osnovnim informacijama mnogih domaćih ali i egzotičnih životinja.

Prva vožnja jednim od znamenitosti grada Sarajeva, žičarom, će zasigurno ostati u dubokom sjećanju. Tokom šetnje na Trebeviću, korisnici Sigurne kuće su vidjeli i ostatke bob staze te su upoznati s održavanjem XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

U narednom periodu organizovaće se posjete i drugim znamenitostima i muzejima grada Sarajeva, kako bi se povećala svjesnost o kulturi življenja ali i doprinijelo cjelovitom intelektualnom razvoju djece žrtava nasilja u porodici (osjetilnom, emotivnom, društvenom, duhovnom ...). Pored posjeta muzejima i drugim znamenitostima, projektom su predviđeni odlasci i u pozorište i kino kako bi se korisnici Sigurne kuće naučili pozorišnom bontonu te razvili interes za posjetu pozorištu u budućnosti.

Osim posjeta, projektom su planirane i aktivnosti razvoja navike čitanja knjiga kroz biblioterapiju, kao i aktivnosti kojima se razvija kreativnost kod najmlađih (priredbe i panoi o pročitanim knjigama i posjetama).Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije