Novosti

Održana konferencija "Razmjena iskustava o programima za prevenciju i zaštitu od rodno zasnovanog nasilja Barcelone i Sarajeva"

05.11.2021. u hotelu Evropa održana je konferencija "Razmjena iskustava o programima za prevenciju i zaštite od rodno zasnovanog nasilja Barcelone i Sarajeva" koju su realizovali Fondacija lokalne demokratije, Kanton Sarajevo i Medicus Mundi Mediterrania. 

Ova konferencija je služila za razmjenu iskustava učesnika, predstavljanje najboljih praksi i povlačenje paralela o načinima borbe protiv rodno zasnovanog nasilja u ova dva grada.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je imalo aktivno učešće na ovoj konferenciji i predstavnici istog su, zajedno sa predstavnicima FLD-a, predstavili trenutnu situaciju u Kantonu Sarajevo uključujući postojeće politike i programe. Predstavljeni su Centar za žene i Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije.

Sa druge strane, delegacija Gradskog vijeća Barcelone predvođena gospođom Laurom Pérez, zamjenicom gradonačelnice za socijalna prava, globalnu pravdu, feminizam i LGTBI, zajedno sa Bàrbarom Roig Merino, direktoricom Mreže Slobodna Barcelona za feminizam i LGTBI i Núriom Sola, koordinatoricom Službe za pomoć, oporavak i prijem (SARA) su prisutnim predstavili sisteme, službe i procese koje grad Barcelona koristi u slučajevima rodno-zasnovanog nasilja.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije