Novosti

Održana radionica o unapređenje prikupljanja i evidentiranja podataka o slučajevima diskriminacije na osnovu spola

Dana 24. maja 2021. godine, u organizaciji Fondacije lokalne demokratije, održana je radionica na temu: „Unapređenje prikupljanja i evidentiranja podataka o slučajevima diskriminacije na osnovu spola“. Radionica je bila namijenjena predstavnicama šest organizacija civilnog društva, braniteljica ljudskih prava u BiH, koje su u proteklom periodu skupljale podatke o registrovanim slučajevima diskriminacije na osnovu spola na svom području djelovanja.

Radionica je imala za cilj da pomogne organizacijama civilnog društva, braniteljica ljudskih prava, da razmijene iskustva u sakupljanju podatka u slučajevima diskriminacije i analiziraju standardizovani obrazac za prikupljanje ovih podataka. Također, razgovaralo se i o problemima s kojima se suočavaju na terenu.

Interaktivna radionica se realizovala u okviru projekta „Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansijski podržava Kraljevina Nizozemska kroz MATRA program.

Predstavnici organizacija civilnog društva su učešćem na radionici a kroz primjere slučajeva iz prakse dali doprinos kvalitetnom održavanju radionice.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, Jasmina Mujezinović, je u svom obraćanju naglasila značaj postojanja jedinstvenog obrasca za evidentiranje podataka o slučajevima diskriminacije na osnovu spola u BIH, kreiranog u okviru projekta.

Također, projektom je planirano održavanje lokalnih antidiskriminacijskih foruma širom Bosne i Hercegovine na kojima će se analizirati lokalni gender akcioni planovi, te će se učesnici upoznati s dostupnim mehanizmima institucionalne prevencije protiv diskriminacije na osnovu spola.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije