Novosti

„Poboljšanje položaja žena-žrtava rata u Bosni i Hercegovini”

Cilj projekta jeste unaprijeđenje statusa žena-žrtava silovanja i torture prilikom svjedočenja pred Sudovima uz pružanje pravne i psihološke pomoći, prije, u toku i nakon suđenja, kao i jačanje kapaciteta organizacije koje okupljaju i pružaju pomoć žrtvama s namjerom uspostavljanja međusobnog partnerstva, ali i partnerstva sa državnim institucijama.

Javnom forumu prisustvovat će predstavnici, izvršne vlasti, pravosuđa i nevladine organizacija, kako bi se dogovorili o funkcionalnom sistemu podrške i standarda. U trenutno uspostavljenom sistemu podrške žrtvama/svjedocima mali broj formiranih Odsjeka za podršku svjedocima pruža isključivo psihološko savjetovanja/podršku   i pripreme za suđenje, dok su realne potrebe žrtava/svjedoka daleko veće. Podrška u vidu pravne pomoći nije zastupljena. 

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je u nekoliko presuda koje su predstavljale prekretnicu u razvoju međunarodne pravde na polju rodnih zločina, omogućio krivično gonjenje seksualnog nasilja kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid. Procjenjuje se da se broj žena seksualno zlostavljanih u ratu u Bosni i Hercegovini (1992-1995) kreće od 20.000 do 50.000.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije