Novosti

Prezentovane analize o položaju braniteljica ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

Fondacija lokalne demokratije (FLD) predstavila je dvije analize koje se tiču pozicije braniteljica ljudskih prava u bosanskohercegovačkom društvu.

 Ispred FLD-a Maida Čehajić Čampara pripremila je analizu pod nazivom „Sigurnosni rizici u radu braniteljica ljudskih prava protiv rodno zasnovanog nasilja – studije slučaja (5), a Kristina Jozić, predsjednica udruženja Mreže žena policajaca predstavila je studiju „Braniteljice ljudskih prava u policijskim strukturama – Mehanizmi zaštite od diskriminacije“. 

Braniteljice ljudskih prava je pojam se odnosi na žene koje se bave zanimanjima koja su vezana za zaštitu ljudskih, a ne samo ženskih prava. Prema nalazima ove specifične analize„Sigurnosni rizici u radu braniteljica ljudskih prava protiv rodno zasnovanog nasilja – studije slučaja (5), koja je prvi put urađena u BiH, novinarke koje se bave istraživačkim radom su izložene najvećim rizicima i prijetnjama, kazala je Čehajić Čampara.

Iako BiH ima zadovoljavajući pravni okvir provođenje zakona predstavlja kariku koja nedostaje kada je u pitanju zaštita sigurnosti i digniteta braniteljica ljudskih prava. Kao temeljni problem u poštivanju ljudskih prava u BiH prepoznato je sporo i nedovoljno procesuiranje ratnih zločina, nepostojanje sistemskog odgovora za položaj žena žrtava rata, nasilje nad ženama, ograničavanje slobode medija, dugotrajni sudski postupci, diskriminacija LGBT osoba i osoba s invaliditetom. 

Kristina Jozić je analizirala podatke o zastupljenosti žena u policijskim strukturama na svim nivoima vlasti, analizu zakonodavnog okvira i zaštitnih mehanizama. „Istraživanja su pokazala da je u okviru svih policijskih agencija, od državnog, do lokalnog nivoa prisustvo žena od 5 do 15 posto, dok je na rukovodećim položajima svega 0,5 posto. To znači da ih gotovo nema na rukovodećim pozicijama“, objasnila je Jozić. Ona naglašava da je bosanskohercegovačko društvo još daleko od evropskog standarda od 40 posto žena na čelnim policijskim pozicijama. 

Cilj analize je procjena i identifikacija potencijalnih rizika u radu Braniteljica ljudskih prava. Glavni okvir prijedloga dokumenta biće kreiran na osnovu nalaza provedene analize. To uključuje i dokumentirane studije slučaja, razvijene s ciljem identificiranja sigurnosnih rizika kojima su izloženi branitelji i braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Nedostaci u sistemu zaštite naveli su FLD da kroz provedene analize pokušamo izraditi  smjernice o postupanju Braniteljica ljudskih prava. Finalni rezultat projekta biće Protokol o postupanju, kojeg bi trebali da potpišu Ministarstvo za ljudska prava BiH i Agencije za ravnopravnost spolova BiH i predstavnici organizacija aktivnih u osiguravanju prava braniteljica ljudskih prava. 

U skladu sa uočenim problemima od septembra 2017. FLD implementira projekat „Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini” u partnerstvu sa Mrežom žena policajaca BiH, te uz finansijsku podršku Kraljevine Holandije. 

Mirna Omerčaušević

Fondacija lokalne demokratijeSigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije