Novosti

Saopštenje za javnost

Mi, članice Sigurne mreže Bosne i Hercegovine, užasnute ubojstvom četvorogodišnjeg dječaka u Hadžićima, tražimo hitno i strogo kažnjavanje počinitelja ovog monstrouznog zločina.

Ono što naše organizacije, čija je osnovna misija borba protiv nasilja u porodici, veoma zabrinjava jeste činjenica da je u ovom slučaju zakazalo cijelo društvo, i građani, i zaposleni u institucijama sistema koje su nadležne za preveniranje i sankcioniranje nasilja u porodici. Oštro reagiramo i tražimo pokretanje postupka odgovornosti svih subjekata za zaštitu od nasilja u porodici, a posebno pojedinaca i predstavnika nadležnih institucija koji su bili u kontaktu sa ubijenim djetetom i njegovom porodicom. Dva važeća Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federacije Bosne i Hercegovine i u Republici Srpskoj nalažu da su zdravstveni i socijalni radnici, nastavnici, odgajatelji, medicinske, obrazovne i druge ustanove i organi, nevladine organizacije, članovi porodice, kao i svaki drugi građanin, dužni odmah nakon saznanja da je počinjeno nasilje u porodici ili da postoje osnovi sumnje da je počinjeno nasilje u porodici, to prijaviti policiji. Policija je dužna izaći i provjeriti navode, te prijaviti nasilje sudu ili tužilaštvu, ovisno o stepenu nasilja, i istovremeno obavijestiti centar za socijalni rad, koji će zbrinuti žrtve. U slučaju ovog nesretnog dječaka, drušvo i intitucije sistema nisu reagirali u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima. Neprijaviti nasilje je isto što i počiniti ga. Ovo nije problem samo jedne porodice nego cijelog našeg društva. Ovakav slučaj se ne smije ponoviti. Prioritet institucija na svim nivoima mora biti odlučna i beskompromisna borba protiv nasilja i kriminala. Sudovi konačno moraju shvatiti svoju odgovornost i adekvatno, zakonom propisano sankcionirati počinitelje, ali i sve građane, i pojedince u nadležnim institucijama, koji ne prijave nasilje i ne pomognu žrtvi. U Sarajevu, 05.03.2014. godine Sekretarijat Sigurne mrežeSigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije