Novosti

U Sarajevu održana ulična akcija informisanja građana o rodno zasnovanom nasilju

Akcija informisanja građanki i građana o prepoznavanju, prevenciji i prijavljivanju rodno zasnovanog nasilja održana je danas u Sarajevu u organizaciji Fondacije lokalne demokratije povodom obilježavanja 16 dana aktivizma.

Mubera Hodžić Lemeš, menadžerica Sigurne kuće, FLD-a, također, smatra da treba raditi na izmjenama zakona i usvajanju novog zakona, te uporedo s tim i na podizanju svijesti cijelog društva, svih građana i građanki.

- Danas želimo poslati poruku da su institucije sistema, zajedno s nevladinim organizacijama, ujedinjene u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, ali nam je potrebna podrška cijelog društva, kazala je Hodžić Lemeš.

Istovremeno je upozorila kako smo "svi mi zajedno odgovorni, i svi zajedno možemo i trebamo učiniti nešto da zaštitimo žrtve porodičnog nasilja“.

- Prijaviti nasilje mogu i trebaju svi građani, 122 je policija, SOS telefoni dostupni su 24 sata, linije su besplatne, 1265 za područje FBiH, 1264 za područje RS, pojasnila je.

Dodala je kako smo, prema zakonu, ali i etički, svi dužni prijaviti nasilje ukoliko znamo da se dešava, napominjući kako moramo mijenjati stavove i vjerovati žrtvama kada prijave nasilje.

- Moramo pooštriti mjere prema počiniteljima nasilja, da bi se nasilje zaustavilo. Treba poslati jasnu poruku nulte tolerancije prema nasilju, da je nasilje krivično djelo, da je za njega odgovoran isključivo onaj ko ga čini, a da žrtve trebaju podršku cijelog društva, bila je izričita Hodžić Lemeš.

Podsjetila je, također, kako Fondacija lokalne demokracije ima više servisa za podršku građankama KS, te da vodi Sigurnu kuću na području Kantona Sarajevo od 2000. godine, kao i SOS telefon, odnosno Centar za žene.

- I ovim putem ih pozivam da prijave nasilje, potraže pomoć, jer nasilje nikad neće samo prestati, može postati samo teže i s ozbiljnijim posljedicama, upozorila je Hodžić Lemeš.

Istovremeno, na mjestu akcije postavljen je monitor radi emitovanja videa i poruka o važnim brojevima telefona za prijavu nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja.    

Akciji je prisustvovao i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

 

"Želim pohvaliti organizatore akcije koja je veoma važna. Dok mi danas ovdje govorimo o prevenciji rodno zasnovanog nasilja, sinoć se upravo jedno takvo desilo u Tuzli i svakodnevno smo tome svjedoci. Nama ne preostaje ništa osim prilagođavanja zakonskih regulativa, izdvajanja određenih novčanih sredstava i možda najvažnije mijenjanja tokova svijesti. Vidjet ćete da i nakon ovakvog nasilja ima ljudi, posebno muškarac, koji će reći neka se to desilo, i zaslužila je. Žena je kod nas za sve kriva", kaže Delić.

Dodaje da nema izgovora ni za jedno krivično djelo i da, bez obzira šta je žena uradila, postoje zakoni i nešto što se zove humanost.

"Hvala ovim ženama koje su se potrudile da imamo jednu ovakvu aktivnost, da upoznajemo građane Kantona Sarajevo o svim preventivnim programima koji se nude u Sarajevu. Ja ću uvijek biti podrška ovakvim i sličnim projektima", kazao je.

O tome kad će femicid biti uvršten kao posebno krivično djelo kaže:

"Ja sam upoznat da postoji radna grupa koja je organizovana od strane Federalnog ministarstva pravde i koja intenzivno radi na usklađivanju sa Istanbulskom konvencijom i određenim pitanjima koja dugo stoje kao mrtvo slovo na papiru. Uključene su i brojne druge strane, nadam se da ćemo uskoro imati na stolu rješenje", kazao je.

 Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije