Novosti

Video serijal o braniteljicama ljudskih prava u BiH

Tim Fondacije lokalne demokratije pripremio je serijal kratkih pet video profila braniteljica ljudskih prava širom BiH, povodom obilježavanja Međunarodnog dana branitelja ljudskih prava 29.11.
 
Novinarka Arijana Saračević- Helać, Mubera Hodžić- Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Kantonu Sarajevo, Meliha Merdžić iz udruženja "Žene žrtve rata" iz Sarajeva, Amela Zukan iz ekološkog udruženja "Bistro - hrabre žene Kruščice" iz Kruščice i Vesna Malešević iz udruženja "Geto" iz Banja Luke, govore o motivaciji, preprekama i problemima sa kojima su se suočavale tokom svog aktivizma.

One su s nama podijelile svoja iskustva u borbi za pravdu i zaštitu ljudskih prava na različitim poljima djelovanja i sigurni smo da će njihova postignuća biti inspirirajuća i vama.


Ko su ustvari braniteljice ljudskih prava?
 
To su djevojke i žene koje se svojim djelovanjem bore za poštivanje svih ljudskih prava zbog čega su, nažalost, često meta različitih oblika nasilja i uznemiravanja.

Naše sagovornice u videima dijele  s javnošću svoje lične priče proizašle iz strasti u borbi za ljudska prava. 

Video prilozi se realizuju u okviru projekta „Braniteljice ljudskih prava zaštićene u praksi i politikama“, kojeg implementira Fondacija lokalne demokratije, a finansijski podržava Kraljevina Nizozemske kroz MATRA program.

Cilj ove kampanje je da šira javnost spozna ko su braniteljice ljudskih prava na jednostavan i prijemčiv način. Ovim videima namjeravamo da podignemo svijest i upoznamo širu javnost o njihovoj ulozi i važnosti djelovanja u zaštiti ljudskih prava u svim oblastima društva.

   

  Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije