Novosti

Zajedništvom i osnaživanjem žena do bolje budućnosti

Žene iz sela Šćipe, Here i Kute, žrtve rata, u općini Prozor-Rama ujedinile su se u zajedničkim nastojanjima i shvatile da udruženim radom, međusobnom podrškom, ali i saradnjom sa ženama iz obližnjih katoličkih sela mogu ostvariti puno više nego kada djeluju samostalno. Na ovome putu ujednio ih je projekt „Ustani: za veću socijalnu zaštitu“ koji se u ovim selima uspješno provodi već treću godinu zaredom

Porodice u selima Šćipe, Here i Kute, u općini Prozor-Rama, uglavnom žive od vlastitog rada i onoga što uzgoje baveći se poljoprivredom i stočarstvom.  Još od završetka rata, borba za egzistenciju je svakodnevna. Tek pokoji član porodice je zaposlen, ali ispodprosječna bh. primanja nikako nisu dovoljna za izdržavanje višečlane porodice. Zbog toga su, nerijetko, žene stub kuće i one na čiji se rad oslanja cijela porodica. Spremne su za svaku podršku, koja dođe sa strane. Kako bi unaprijedile kvalitet svojih života, rado su pristale biti učesnice projekta „Ustani: za veću socijalnu zaštitu“, koji implementira Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva, uz finansijsku podršku AMICA e.V, Freiburg i Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Jedan od ciljeva ovog projekta je osnaživanje žena, žrtava rata, da postanu aktivne članice lokalnih zajednica.

-          Odmah sam se učlanila u ovaj projekt i već na prvom sastanku sam znala da želim postati dijelom ove priče – poručuje A.B., 43-godišnja domaćica iz sela Šćipe (identitet poznat redakciji). Muž joj je tek dobio posao, a do tada je sedmočlana porodica živjela isključivo od njihovog zajedničkog rada na njivi i u štali.

A.B. se, poput ostalih žena u selu, bavi najviše proizvodnjom mliječnih proizvoda. Nadaleko je čuven njen masni sir kojeg prodaje u Jablanici, Prozoru, Mostaru, Konjicu i za kojeg, kaže, uvijek ima mušterije. Većoj proizvodnji i izvjesnijoj budućnosti svakako je doprinijela i jedna krava više, koju je dobila u okviru ovog projekta.

-          Posla uvijek ima, samo treba željeti i raditi. Volim raditi i ništa mi nije teško. U štali sam već ujutro i moram odvojiti najmanje sat vremena da namirim stoku, a onda se posvetim preradi mlijeka. Uzgajamo voće i povrće, održavam tri krave i pravim i prodajem mliječne proizvode, a ljeti beremo maline, borovnice i smreku, pa prodajemo – poručuje A.B. i dodaje da za žene u selu posebnu ulogu imaju sajmovi na kojima imaju priliku izložiti svoje proizvode.

Zahvaljujući projektu „Ustani: za veću socijalnu zaštitu“ učestvovale su na Sajmu šljive u Prozoru, „Hercegovačim plodovima Mediterana“ u Stocu, te na Diplomatskom zimskom bazaru u Sarajevu.

-          To je prilika da pokažemo šta sve znamo napraviti i šta sve možemo ponuditi puno dalje od naših sela bilo da se radi o sokovima, džemovima, pekmezima ili mliječnim proizvodima i ručnim radovima, kojima se također bavimo. S druge strane, to je savršena prilika da se više družimo i malo pobjegnemo od svakodnevnih obaveza.

Žene iz ovih sela okupljaju se u okviru „Malog ženskog kutka“, gdje razmjenjuju svoja iskustva, ali i dogovaraju nove projekte i saradnje. U selu Here sagrađen je i stambeni objekt, kao i dječije igralište, koji će biti baza za njihova okupljanja, osnaživanje i međusobnu podršku.

-          Radujemo se otvorenju objekta, jer ćemo prvi put imati kutak koji će biti mjesto za naša zajednička okupljanja i djelovanja. Sigurni smo da će se ovdje roditi mnoge ideje koje će nas u budućnosti učiniti još ekonomski snažnijim – poručuju i dodaju kako će na zvanično otvorenje pozvati i žene iz obližnjih katoličkih sela koje su, u sklopu projekta, imale priliku upoznati.

Tokom prošle godine održane su dvije radionice pomirenja, te su se, prvi put nakon rata, susrele žene iz muslimanskih i katoličkih porodica. Radionice su bile odlična prilika za uvezivanje, razmjenu mišljenja, iskustava, ali i dogovore zajedničkih projekata.

-          Danas  se najviše traže organski i ekološki uzgojeni proizvodi. Vjerujemo da zajedničkom inicijativom možemo doprinijeti puno boljoj prodaji naših proizvoda. Odlučile smo tražiti od načelnika općine prostor na tržnici koja je u izgradnji, kako bismo zajedno prodavale proizvode svih žena, muslimanki i katolkinja. Vjerujemo da ćemo ostvariti ovu našu ideju i uspjeti u zajedničkom djelovanju – kažu žene iz sela Šćipe, Here i Kute, čiji bi model rada i razmišljanja mogao poslužiti kao motivacija i ostalim ženama u ruralnim mjestima za slična djelovanja.

 

 

 

 Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije