Novosti

Ministrica Ivana Prvulović posjetila Sigurnu kuću: Bivše korisnice, koje koje su se odlučile za samostalan život, dobijaju sredstva za režije i stanarinu

 Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS usvojilo je Socijalni program kao skup mjera i aktivnosti koje su usmjerene na preveniranje i otklanjanje stanja socijalne nesigurnosti pojedinih kategorija stanovništa. Aktivnost programa „Zaštita žrtava nasilja u porodici“  odnosi se na bivše korisnice Sigurne kuće u Sarajevu, a koje su odlučile napustiti počinitelja nasilja i zasnovati samostalan život, te će im se osigurati sredstva za stanarinu i režije u trajanju od četiri mjeseca

Korisnice, koje ispunjavaju sve uvjete za ovaj program, izabrat će Mobilni tim kojeg čine predstavnici JU Centra za socijalni rad KS i Fondacije lokalne demokratije. Izabrane korisnice će ostvariti pravo na sredstva za režije i stanovanje u iznosu do 600,00 KM.

Ovim povodom ministrica Kantonalnog ministarstva za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović proteklog petka (30.09.2022.godine) posjetila je Sigurnu kuću, te razgovarala o trenutnoj fazi implementacije programa sa direktoricom Fondacije lokalne demokratije Jasminom Mujezinović, menadžericom Sigurne kuće Muberom Hodžić-Lemeš kao i predstavnicama JU Centra za socijalni rad KS.

-       Sigurna sam da će ova mjera značajno doprinijeti osnaživanju žena koje su uspjele da se otrgnu nasilnicima u porodici i koje su se odvažile na samostalan život. Bila bih vrlo sretna da ovaj pilot projekt, koji ćemo implementirati do kraja tekuće godine, preraste u redovan vid socijalne zaštite, te da postane dio sistemskog rješenja jednog od problema žrtava porodičnog nasilja – kazala je ministrica Prvulović.

Zahvalnost na razumijevanju i podršci Ministarstva za žene, žrtve porodičnog nasilja u KS, izrazila je i menadžerica Sigurne kuće Mubera Hodžić-Lemeš, te naglasila da je veoma važno ohrabrivati žrtve da prijave nasilje i dati im do znanja da će ih sistem u tome podržati.

-       Izuzetno je važno ohrabrivati žrtve da prijavljuju nasilje kako bi znale da sistem stoji iza njih, da nakon što napuste 'Sigurnu kuću' učine veliki korak u osamostaljenju, te budu stambeno zbrinute i ekonomski osnažene - poručila je Hodžić-Lemeš.

Fondacija lokalne demokratije se već godinama zalaže za bolji tretman žrtava porodičnog nasilja nakon njihovog izlaska iz Sigurne kuće i osamostaljivanja, te se ovom prilikom zahvaljujemo Ministarstvu za rad, raseljena lica i izbjeglice KS na razumijevanju za ovu problematiku i usvojeni socijalni program. Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije