Novosti

U selu Here s radom počeo „Mali ženski kutak“: Mjesto okupljanja, udruživanja i osnaživanja žena

„Mali ženski kutak“ dio je projekta „Ustani: za veću socijalnu zaštitu“, koji već petu godinu zaredom implementira Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva, uz finansijsku podršku AMICA e.V, Freiburg i Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Jedan od ciljeva ovog projekta je osnaživanje žena, žrtava rata, da postanu aktivne članice lokalnih zajednica

U selu „Here“, smještenom u općini Prozor-Rama, ovih dana odvijale su se užurbane pripreme za otvaranje „Malog ženskog kutka“, mjesta koje će u budućnosti okupljati sve žene iz ovog, ali i obližnjih sela: Šćipe i Kute, kako bi zajedničkim radom, idejama i djelovanjem unaprijedile život svoje zajednice, ali i podsjetile na važnost uvezivanja žena, koje su, u malim mjestima poput ovih, najčešće, stubovi cijele porodice.

 „Mali ženski kutak“ dio je projekta „Ustani: za veću socijalnu zaštitu“, kojeg već petu godinu zaredom implementira Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva, uz finansijsku podršku AMICA e.V, Freiburg i Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). U sklopu ovog projekta do sada su realizirane brojne aktivnosti, a jedan od njegovih ciljeva jeste osnaživanje žena, žrtava rata, da postanu aktivne članice lokalnih zajednica.

Žene iz ovih sela, koje su tokom rata 1992.-1995., ostale doslovno bez svega, te su iz temelja morale graditi svoje domove, ali i porodice i društvene odnose, nisu imale zajednički prostor u kojem bi provodile vrijeme, te dijelile sve sretne, ali i tužne trenutke. Do sada su se okupljale u razlitičim privatnim kućama, te im je nedostajalo mjesto u koje bi mogle doći sve zajedno i provesti vremena koliko god da im je potrebno.  Izgradnja i otvaranje objekta kao što je „Mali ženski kutak“ je, kažu, najsretniji događaj u njihovim životima, jer su konačno dobile mjesto na kojem će se moći okupljati, družiti, raditi, učiti, osnaživati i uvezivati sa ženama iz drugih sela,ali i drugih gradova u BiH, a sve s ciljem jačeg i boljeg djelovanja, ekonomske nezavisnosti i pomirenja. Otvorenju kutka prisustvovalo je više od 20 žena iz ova tri sela, dobne starosti od 35 do 70 godina.  Svoje impresije rado su podijelile i s nama.

-          Drago mi je što smo došle u ovako velikom broju i želim se zahvaliti svima koji su učetvovali u stvaranju i otvaranju ovog našeg prostora. Ovo je objekat zlata vrijedan. Dobili smo nešto neprocjenjivo i od velike važnosti za naše žene, koje vrijedno rade na proizvodnji svih domaćih proizvoda i izradi različitih bh. tradicionalnih i unikatnih predmeta, ali nerijetko, izdržavaju cijelu porodicu. Ovdje ćemo se moći dogovarati o svim budućim saradnjama kao što su naše pripreme i odlasci na sajmove, o jedinstvenom predstavljanju na tržištu ili saradnji i uvezivanju sa ženama iz obližnjih katoličkih sela. Želim da u zdravlju i sreći ovaj prostor zajedno koristimo još godinama i dijelimo ga sa ženama iz svih okolnih mjesta – kazala je Edina, a riječima zahvale pridružila se i Zahida, te otkrila šta za nju znači „Mali ženski kutak“.

 

-          Znam da će nam ovaj prostor podariti mnoge lijepe trenutke. Ovdje ću provoditi vrijeme sa svojim komšinicama i prijateljicama. Konačno imamo mjesto na kojem možemo izlagati naše rukotvorine i gdje možemo praviti domaće proizvode od organski uzgojenog voća i povrća. Samo zajedničkim radom možemo podstaći veće promjene i aplicirati za različite podsticaje na našoj općini, kako bismo postale ekonomski nezavisne, ali i doprinijele razvoju i prosperitetu naše lokalne zajednice. Pozivam sve žene iz okolnih mjesta da nam se pridruže – poručila je Zahida.

 Sreću zbog otvorenja „Malog ženskog kutka“ nije skrivala ni Vernesa, još jedna stanovnica sela Here.

-          Želim se zahvaliti donatoru, koji je tokom posljednjih pet godina godina toliko toga učinio za nas i za našu djecu. Učinili su vidljivim i naša sela. Prije sam imala osjećaj da smo zaboravljene od svih. Danas znam da to više nije tako.  Potrudile smo se da otvorenje prođe u najboljem redu. Svaka od nas dala je svoj doprinos i želim se zahvaliti svima na tome, a posebno donatoru i Sandri Takacs, bez kojih ovo ne bi bilo moguće – kazala je Vernesa.

Koordinatorica projekta „Ustani: za veću socijalnu zaštitu“ Lejla Šadić je, tokom prethodnih godina organizirala redovne radionice s ciljem educiranja i ekonomskog osnaživanja žena iz ovih mjesta. Nažalost, konkretan prostor u kojem su se ove radionice odvijale nije postojao, te će „Mali ženski kutak“ biti namijenjen i za ove aktivnosti.  Lejla je na dan otvorenja kutka u njemu održala i prvu radionicu na temu „Osjećaj zajedništva i pripadnosti“, te je svaka od učesnica radionice iznijela i podijelila svoje mišljenje o važnosti njihovog zajedničkog djelovanja i zapisala kako se osjeća zbog ozvaničenja rada ovog objekta.

Otvorenje „Malog ženskog kutka“ samo je jedna od brojnih uspješno realiziranih aktivnosti u sklopu projekta „Ustani:za veću socijalnu zaštitu“. U sklopu projektnih aktivnosti poseban fokus stavljen je na najmlađu populaciju, kako bi im se unaprijedili životni uvjeti poput asfaltiranja puteva i organiziranja prevoza do škole i nazad i sl. A veliku radost u njihovim malim srcima donijelo je i otvorenje modernog dječijeg igrališta, smještenog uz sami Kutak, na kojem se mogu igrati djeca iz svih okolnih sela.

 Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije