Novosti

Mogućnost ekonomskog osamostaljenja za žene žrtve rata

Putem projekta “Okončanje nekažnjivosti u Bosni i Hercegovini: Budućnost za preživjele žrtve seksulanih nasilja ratnih zločina”, isporučeno je četrnaest steonih junica za žene žrtve rata koje su povratnice u svoje zajednice. Žene su dobile mogućnost da se ekonomski osamostale, a u narednom periodu će im biti osposobljena otkupna stanica mlijeka i obezbjeđeno tržište.

Trideset učesnica u dobi od 24 do 59 godina je u okviru projekta,  u proteklom periodu u Prozoru uzelo učešće na dvodnevnoj edukaciji na temu „Osnovne informacije o pisanju biznis plana“ i „Pisanje biznis plana sa naglaskom na marketing plan“. 

Učesnice su kroz vježbu „Pisanja projektne ideje predstavljeno kroz formu“, pisale svoje ideje o poslovnim planovima koje žele pokrenuti na osnovu učešća na projektu. 

 Zajedno sa mentoricom, kroz otvorenu diskusiju predstavile su mogućnosti, interes, planove, te plasman svojih proizvoda, obzirom da već posjeduju iskustvo u proizvodnji i preradi mliječnih proizvoda. Ukupno je popunjeno 30 aplikacionih obrazaca, gdje su članovi radne grupe nakon detaljno pregledanih i razmotrenih jednoglasno donijeli odluku da njih četrnaest  zadovoljavaju potrebne kriterije. 

Projekat finansira AMICA e.V. Freiburg i Federalno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a implementira Fondacija lokalne demokratije. 

 Isporuci je prisustvovala Sandra Tackas predstavnica AMICA e.V. i članice Fondacije lokalne demokratije.

Fondacija lokalne demokratije



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije