Novosti

EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA PO PRINCIPIMA KATALONIJE

U organizaciji Fondacije lokalne demokratije nedavno je održan izbor najboljih biznis planova nastalih nakon radionica i mentoringa koje je održala Fondacija lokalne demokratije u saradnji i uz podršku Fondacije Surt (Barcelona) , a u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u BiH zasnovano na iskustvima Katalonije.“

U okviru projekta održane su edukacije i radionice  u kojem je učestvovalo 45 žena, od koji je deset žena dobilo mogućnost edukacije  i mentoringa za izradu biznis planova za njihove poduzetničke ideje. Deset žena predstavilo je svoju ideju, a od njih su izabrana tri biznis plana koja su osvojila vrijedan grant.

Tri učesnice kojima je dodjeljengrant u iznosu od 5.515,00 KM u kancelarijama Fondacije lokalne demokratije potpisale su zvanično ugovor kojim im se dodjeljuju sredstava za pokretanje ličnog obrta na osnovu kreiranih biznis planova.

Prvi biznis plan AsimeBratanović „Agencija za profesionalnu orjentaciju, razvoj i savjetovanje“ je vrlo zanimljiva tema, novina u pristupu, koja može pomoći mladima i roditeljima u cilju uspješnog usmjeravanja mladih, u skladu sa njihovim sklonostima, gdje mogu ostvariti najbolje rezultate u skladu sa svojim sposobnostima.Razvojem ove poduzetničke ideje , podiže se kvalitet ponude na  tržištu rada.

Drugi biznis plan AlmedineMešetović koji je prošao uži krug je „Dugme - moderna krojačka radionica“odlična kombinacija starih zanata i novih društvenih tokova. Često zanimanje „krojača“na našim prostorim unaprijediti će se kroz moderni pristup ovom poslu. Osim starog  zanata kombinuje kreativni rad, zajedno sa klijentima učestvuje u stvaranju proizvoda, te dodaje tu notu autentičnosti i prisnosti. Ne nudi samo jednu uslugu, već komplementarne, koje su dobar znak da se nastoji klijentu pružiti kompletna usluga u cilju zadovljstva. 

„Treći biznis plan je frizerski salon „KennyTeam“Aldine Hubijar. Mlada osoba, vrlo ubijeđena u svoju ideju koju živi i osjeća. Prati trendove, osluškuje potrebe tržišta i nije se ograničila na samo jednu vrstu klijenata. Ono što je jako bitno, primijećena je kod nje želja za cjeloživotnim obrazovanjem i usavršavanjem,. Smatra da je obrazovanje, u saradnji sa praksom, najbolji recept za uspjeh.“

Kroz ovakve projekte, ženama nudimo promociju ekonomskog osnaživanja, poboljšanja mogućnosti zapošljavanja žena kao ranjive grupe na tržištu rada, kao i sredstvo za promovisanje rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije