Novosti

Fondacija lokalne demokratije i Televizija Hayat u društveno-odgovornoj kampanji "Zaustavimo nasilje"

Fondacija lokalne demokratije u saradnji sa Televizijom Hayat realizuje društveno-odgovornu kampanju „Zaustavimo nasilje“, a čiji je cilj podizanje svijesti o prevenciji svih oblika rodno zasnovanog nasilja, davanje glasa žrtvama nasilja, pružanje podrške žrtvama nasilja, te prikupljanje donatorskih sredstava za rad Sigurnih kuća u FBiH

Kampanju koja traje od 15. aprila do 15. maja 2024. godine podržale su brojne poznate ličnosti, kompanije, organizacije i institucije koje dijele zajedničku misiju: biti dio zajednice koja ne želi nasilje.

Pokrenuta je s ciljem da tragični slučajevi femicida i drugih oblika nasilja kojima je javnost svjedočila u proteklom periodu ne budu samo još jedan statistički podatak u nizu, nego opomena, pouka i podsticaj da se institucionalno i sistemski pristupi rješavanju problema nasilja, s fokusom na nasilje nad ženama, kao i da se poboljša finansiranje životnih potreba štićenica Sigurnih kuća i njihovih porodica, jer cilj boravka u ustanovama ovog tipa nije preživljavanje nego življenje i izlazak iz kruga nasilja, te osposobljavanje za nastavak nezavisnog života.

Kruna kampanje je donatorsko veče, koje će se održati 15. maja s prenosom uživo na Hayat televiziji, kada će biti sumiran ishod kampanje i kada će Sigurnim kućama biti dodijeljenja prikupljena finansijska sredstva, a svim partnerima i prijateljima projekta uručene zahvalnice.

Dio kampanje obuhvata emotivne izvedbe glumaca koji čitaju ispovijesti štićenica Sigurne kuće u Sarajevu, kao i javnih ličnosti koje izražavaju poruke podrške za žrtve rodno zasnovanog nasilja. Ovaj video materijal redovno se emitira na kanalu Hayat Televizije, te se dijeli putem društvenih mreža Fondacije lokalne demokratije i Hayat Media.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije