Novosti

Fondacija lokalne demokratije osuđuje verbalne uvrede predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika upućene ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković

„Dodikov šamar“ udarac je namijenjen svakoj ženi

Fondacija lokalne demokratije, kao nevladina organizacija koja se duže od 25 godina zalaže za prava žena i zaustavljanje fizičkog, ali i verbalnog nasilja nad ženama, najoštrije osuđuje posljednju izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika upućenu ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković. Pokazujući još jednom nedostatak elementarne kulture i poštovanja prema drugima, posebno prema ženama, Milorad Dodik šefici bh. diplomatije poručio je “da joj je svaka za šamara”, te “da se njen posao svodi na dovlačenje hurmi iz Katara i širenje budalaština po Sarajevu”. Nije ovakav šovinisticki, ni mizoginistički narativ nista novo za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Prije samo tri mjeseca verbalno je napadao i osuđivao Vanju Bjelica Prutina, članicu CIK-a, ugrožavajući tako njen, ali i život njene porodice.

Svako nasilje počinje verbalnim nasiljem.

Kakvu poruku Milorad Dodik ovakvim izjavama šalje stotinama ugroženih, ugnjetavanih, zlostavljanih žena u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini koje se svakodnevno obraćaju nevladinim organizacijama koje upravljaju Sigurnim kućama? Ženama koje su žrtve porodičnog nasilja i koje očekuju zaštitu od sistema u kojem su na vlasti osobe kao što je i Milorad Dodik,  a koji na ovaj način u javnom prostoru poziva na nasilje prema ženama!

U svijetu u kojem živimo, kada su ljudska prava imperativ od kojeg bježe samo okorjeli kriminalci i tirani, predsjednik manjeg bh. entiteta ovakvim izjavama pokazuje i kakav odnos vlasti mogu očekivati žene koje se drznu da imaju drugačije mišljenje. U današnjem svijetu, kada su drugi i drugačiji sve glasniji u borbi za svoja prava, a sve veći broj onih koji staje uz njih i podržava ih u tome da ostvare svoja prava, Milorad Dodik, nažalost, svojim izjavama pokazuje da je na pogrešnoj strani i da bi prilikom ovakvih izjava trebao razmišljati da postoje žene i u njegovom najbližem okruženju koje zahtijevaju poštovanje, kao što i građanke ove države očekuju poštovanje od strane izabranih zvaničnika.

Još jednom, Fondacija lokalne demokratije naglašava da će se uvijek glasno i transparentno zalagati za zaštitu prava svih žena i biti njihov glas u borbi da nikada niko ne ospori njihovu slobodu i pravo da misle, govore i javno komuniciraju ono što je njihov stav i vlastito mišljenje.

 

Fondacija lokalne demokratijeSigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije