Novosti

Fondacija lokalne demokratije učestvovala na „IV Međunarodnoj konferenciji o rodnom nasilju i zdravlju“ u Barseloni

Konferencija je okupila predstavnike institucija i nevladinih organizacija iz više zemalja čiji je rad fokusiran na sprečavanje i zaštitu od rodno-zasnovanog nasilja

U Barseloni je prošle sedmice održana “IV Međunarodna konferencija o rodnom nasilju i zdravlju“, koja je okupila predstavnike institucija i nevladinih organizacija iz više zemalja čiji je rad fokusiran na sprečavanje i zaštitu od rodno-zasnovanog nasilja u organizaciji “Medicus Mundi Mediterania”, a uz finansijsku podrsku Vlade Katalonije i Grada Barcelone.

Ispred BiH, u svojstvu panelistikinje, dvodnevnoj konferenciji prisustvovala je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije iz Sarajeva, koja se duže od 25 godina bavi unapređenjem društvenog položaja žrtava rodno zasnovanog nasilja kroz prevenciju i zaštitu od nasilja.

Jasmina je, ovom prilikom, predstavila rad Fondacije lokalne demokratije, te govorila o uslugama podrške poput Sigurne kuće-Skloništa za žene i djecu žrtve nasilja, Centra za žene i SOS broja, programima  ekonomskog osnaživanja žena, koje je Fondacija pokrenula kako bi omogućila  žrtvama izlazak iz kruga nasilja, ali i saradnji koja je uspostavljena između institucija i Fondacije lokalne demokratije, kao  i  saradnji sa NVO sektorom, odnosno o radu Sigurne mreže BiH.

-          Konferencija je imala za cilj razmjenu iskustava, predstavljanje rezultata rada u svakoj od zemalja, te dogovore o budućoj zajedničkoj saradnji, posebno uzimajući u obzir činjenicu problema nasilja, kao  i problema zdravlja. Ovakvi susreti predstavljaju izvrsnu priliku za sticanje novih znanja o ovoj tematici, utjecaju nasilja na javno zdravlje i njegove posljedice po zdravlje kako žrtve, tako i njene neposredne porodične zajednice. Uspostavljena su i nova poznanstva između zemalja sa intencijom za pretvaranje istih u dugoročniju saradnju - kaže Jasmina.

U okviru konfrencije održane su i premijere dva filma: “Women” i “Maldita, love song for Sarajevo” na univerzitetima u Barseloni, a u produkciji Medicus Mundi Mediterranije.

Učesnici konferencije sastali su se sa Carmom Vall, direktoricom Agencije za međunarodnu saradnju Vlade Katalonije, kao i Laurom Peres, ministricom za socijalnu zaštitu Grada Barcelone. S direktoricom Fondacije lokalne demokratije razgovarale su o veoma uspješnoj 30-godišnjoj saradnji Barselone i Sarajeva, kao i o budućim zajedničkim projektima i aktivnostima  čiji je cilj suzbijanje i prevencija nasilja na osnovu spola.

Konferencija predstavlja dio aktivnosti projekta “Za život bez nasilja na osnovu spola”, kojeg četvrtu godinu zaredom implementiraju “Medicus Mundi Mediterania” iz Barselone i “Fondacija lokalne demokratije” iz Sarajeva.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije