Novosti

Generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women posjetila Sigurnu kuću u Sarajevu

03.11.2019.godine, Phumzile Mlambo-Ngcuka, generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women, posjetila je Sigurnu kuću u Sarajevu, zajedno sa članovima visoke delegacije UN-a, među kojima su bili i regionalna direktorica UN Women Alia El-Yassir, predstavnik UN Women BiH David Saunders, te programska specijalistkinja UN Women BiH Amna Muharemović.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović, menadžerica skloništa Mubera Hodžić –Lemeš i program menadžerica Selma Begić, upoznale su visoke goste o važnosti i značaju Sigurne kuće, njenom funkcioniranju, programima prevencije nasilja nad ženama i ekonomsko-socijalnom statusu žena i djece žrtve nasilja u porodici, kao i o drugim programima prevencije i zaštite koje vodi FLD.

Članovi visoke delegacije UN-a, interesirali su se i za pravnu pomoć koju pruža Fondacija lokalne demokratije, a posebno za žene koje su žrtve silovanja u vrijeme rata u BiH.

Inače, Phumzile Mlambo-Ngcuka boravi u zvaničnoj posjeti BiH povodom otvaranja Globalne konvencije partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama, a koja se održava od 4. do 7. novembra u Sarajevu, na kojoj učestvuje i predstavnica FLD, te će također obilježiti početak globalne kampanje „16 dana aktivizma“ protiv nasilja nad ženama, koja se održava širom svijeta i nastoji mobilizirati javnost u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije