Novosti

Kako zaštititi materijalno, nematerijalno i pokretno dobro?

Tokom mjeseca oktobra, a u organizaciji Asocijacija za interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH, održane su obuke za jačanje kapaciteta Mreža organizacija civilnog društva u oblasti kulturnog nasljeđa u FBiH i RS-u

Obuke su održane najprije u Sarajevu, a potom u Banjaluci i to na temu: “Identifikacija i predlaganje sticanja statusa zaštićenih dobara kulturne baštine u BiH”. Obuku su održale Mirela Mulalić Handan, pomoćnica izvršnog funkcionera za nasljeđe pri Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i Mevlida Serdarević, direktorica AIASN-e.

Učesnici su dobili uvid u osnove identifikacije i vrednovanja kulturnih dobara. Kroz interaktivno učešće razgovarali su o konkretnim primjerima materijalnog i nameterijalnog dobra, njihovoj podjeli i vrjednovanju. Izložene su najvažnije međunarodne konvencije koje se bave ovom tematikom, te je istaknuta uloga i značaj nevladinog sektora u očuvanju i zaštiti kulturne baštine.

Kroz vježbe učesnici su u grupama birali konkretan primjer materijalnog, nematerijalnog i pokretnog dobra kojem će odrediti vrijednost i predložiti način zaštite, te način na koji bi predložili da ista stekne status nacionalnog spomenika.

Obuke su održane u okviru projekta "Doprinos mreža organizacija civilnog društva unapređenju kulturne baštine BiH", kojeg implementiraju Asocijacija za interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH sa partnerima Fondacijom lokalne demokratije iz Sarajeva, Udruženjem građana Don iz Prijedora i Udruženjem građana Topeer iz Doboja, a projekat finansira Evropska unija.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije