Novosti

Kampanjom „Zaustavimo nasilje“ za Sigurne kuće u FBiH prikupljeno 100.000 KM

Nakon mjesec dana intenzivne kampanje „Zaustavimo nasilje“, koju su realizirali Fondacija lokalne demokratije i Televizija Hayat, uz podršku brojnih prijatelja, sinoć je, u studiju Hayat televizije, održana Donatorska večer na kojoj su sumirani rezultati kampanje, prikupljena sredstva u iznosu od 100.000 KM za rad Sigurnih kuća,  te  još jednom upućena snažna poruka o obavezi prijavljivanja i zaustavljanja nasilja nad ženama

Brojne bh. javne ličnosti, predstavnici bh. kompanija, umjetnici, novinari, voditelji, predstavnici vlasti odazvali su se pozivu na donatorsku večer i žrtvama nasilja uputili jedinstvenu i glasnu poruku da ne treba da trpe nasilje i da u svojoj borbi nisu i ne smiju biti same.

 Hajrija Živojević-Javornicki, direktorica Fondacije "Sprofondo", Enda Pavić-Pečenković, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije i Tereza Lizaranzu, ambasadorica Kraljevine Španije u BiH

 Arijana Ćatović, psihologinja Sigurne kuće u Sarajevu

 Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu

Na samom početku, gostima se obratio Elvir Švrakić, direktor Televizije Hayat i zahvalio se cijeloj ekipi koja je vrijedno radila na kampanji, istakavši važnost očuvanja zdrave i funkcionalne porodice od koje sve polazi. Također je kazao kako televizija Hayat želi i uvijek će biti dijelom priča koji promiču kvalitetnije društvene vrijednosti u našoj zemlji.

U ime Fondacije lokalne demokratije i Sigurne kuće u Kantonu Sarajevo, ali i ostalih Sigurnih kuća u FBiH, goste u studiju i gledatelje ispred malih ekrana pozdravila je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije.

-          Kampanje poput ove svima su nam potrebne. U nevladinom sektoru smatramo da smo svi odgovorni i za prevenciju i za zaštitu od nasilja. Ali, to nije dovoljno. Potrebna nam je podrška društvene zajednice, medija, institucija da bismo zaista zaštitili žene koje su žrtve nasilja. Zbog toga su ovakve kampanje od izuzetne važnosti. Analizirali smo njen doseg na našim ruštvenim mrežama koji je iznosio oko 70.000 pregleda. Dodamo li  tome dosege na mrežama televizije Hayat i svih naših prijatelja, onda je to impozantan broj. Ako u tom broju samo 10 posto stanovništva promijeni svoj stav po pitanju prevencije i zaštite od nasilja i ako samo jedan posto žena odluči pozvati SOS telefon, ispunili smo svoju misiju – kazala je, između ostalog, Jasmina, zahvalivši se svima koji su učestvovali u realizaciji kampanje „Zaustavimo nasilje“, ali i svima onima koji su donirali sredstva za rad Sigurnih kuća.

Influenser Mirza Mustafagić pozvao je na prijavu nasilja

 Kampanji je svoj doprinos dala i influenserica Hana Hadžiavdagić-Tabaković

 Almasa Lazović i Igor Todorovac, Hayat tim

 U studiju su bile brojne zvanice iz bh. javnog života

 Poruke upućene žrtvama nasilja

Posebna zahvalnica za društvenu odgovornost i doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, u ime Fondacije lokalne demokratije, uručena je direktoru Hayat televizije Elviru Švrakiću. S druge strane, televizija Hayat uručila je zahvalnice svima koji godinama unazad podržavaju rad Sigurne kuće. Stoga, Fondacija lokalne demokratije posebno se zahvaljuje kompanijama, udruženjima, predstavnicima vlasti i diplomatskog kora, prijateljima Fondacije: Enda Pavić Pečenković i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Terezi Lizaranzu, ambasadorici Kraljevine Španije, Fondaciji "Sprofondo Thalia" iz Sarajeva, kompanijama "Avon", "Teta Violeta", "Altermedia", "Alma Ras", "Mozzart Bet BiH", "M.I. Ovako" i drugima.

Dvosatni program uživo, mogao se pratiti putem televizije Hayat, društvenih mreža: Instagrama i Facebooka, te Youtube kanala. Sve vrijeme, bile su otvorene linije za pružanje psihološke pomoći i pružanje osnovnih informacija za prijavu nasilja, ali i za donaciju sredstava za rad Sigurne kuće. Na kraju su saopćeni i rezultati kampanje, te je javnost informisana da su prikupljena sredtsva u iznosu od 100.000 KM za rad Sigurnih kuća u FBiH.

Fondacija lokalne demokratije zahvaljuje se svima koji su prepoznali važnost kampanje „Zaustavimo nasilje“, dali svoj doprinos njenoj realizaciji, kompanijama i pojedincima koji su donirali sredstva, te građanima koji su nesebično zvali i nudili svoju podršku i pomoć. Fondacija lokalne demokratije nastavlja promicati ispravne društvene vrijednosti, te će i u narednom periodu aktivno raditi na prevenciji i sprečavanju nasilja nad ženama.

 

 Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije