Novosti

Kao odgovor na pandemiju COVID-19 Njemačka ambasada podržava Sigurnu kuću u Sarajevu sa 9.000 eura

Njemačka ambasadorica Margret Uebber predala je danas Sigurnoj kući donacije u vrijednosti od 9.000 eura. Donacija je dio njemačke podrške za suzbijanje pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući podršci Njemačke ambasade, do sada nekorištene prostorije u Sigurnoj kući će biti osposobljene, čime će biti uvećani prihvatni kapaciteti. Pored toga, donacija uključuje opremu poput posuđa, odjeće, opreme za bebe, aparate i pokućstvo.

„Nažalost, trenutno je velika potreba za Sigurnim kućama. Znamo da je porodično nasilje bilo u snažnom porastu za vrijeme pandemije i samoizolacije. Sigurne kuće nude zaštitu ženama i porodicama, koje nisu sigurne u svom vlastitom domu. Sigurne kuće imaju naravno ograničene prihvatne kapacitete i morale su zbog pandemije ispuniti veće higijenske standarde. Zbog toga mi je važno da predajom današnje donacije možemo dati podršku Sigurnoj kući u Sarajevu, kako bi mogla prihvatiti više žena i po potrebi ih i prostorno izolirati.

Današnjom donacijom reagujemo direktno na razvoj događaja prouzrokovan pandemijom koronavirusa. Ali i nakon što smo prebrodili pandemiju, kapaciteti Sigurne kuće koji su uvećani zahvaljujući našoj podršci će stajati na raspolaganju, kako bi osigurali sigurnost i zaštitu ženama u BiH“, rekla je ambasadorica Uebber prilikom predaje donacije.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić ovim povodom je istakla: „Nasilje nije privatni već društveni problem, koji ne smijemo i ne možemo ignorisati već nam je dužnost da ga iskorijenimo. U obavezi smo od nasilja zaštititi naše kćerke, sestre, prijateljice, naše majke. Zahvaljujemo se Njemačkoj ambasadi i ambasadorici Margret Uebber na donaciji i podršci Sigurnoj kući kako bi lakše prevazišli probleme koji su izazvani pandemijom koronavirusom. Ministarstvo sufinansira boravak žrtava nasilja u Sigurnoj kući u Sarajevu, a nadamo se da ćemo u skorije vrijeme iznaći i rješenje njenog trajnog smještaja“.

„Posljedice izazvane pandemijom, odrazile su se i na Sigurnu kuću u finansijskom i organizacijskom planu. Sa pojavom epidemije, a zbog nedostatka prostora za izolaciju u cilju prijema novih korisnika, bili smo primorani zaustaviti prijem. Obratili smo se Njemačkoj ambasadi, te su predstavnici Ambasade, sa ambasadoricom Margret Uebber  na čelu, odmah prepoznali problem i pružili podršku. Izražavamo duboku zahvalnost Ambasadi i ambasadorici. Omogućavanjem navedene podrške radu i funkcionisanju Sigurne kuće, obezbjediti će se žrtvama nasilja (ženama i djeci) sa kantona Sarajevo zaštita od nasilja i nastavak pružanja adekvatne podrške za iste, imajući u vidu da je Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije, jedina za područje Kantona Sarajevo“, naglasila je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.  

Njemačka ambasada u Sarajevu je kao reakciju na pandemiju virusa korona do sada dala podršku u iznosu od 39.000 eura. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je najavio da će se dodatnih 10 miliona eura staviti na raspolaganje za Zapadni Balkan.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije