Novosti

Održan okrugli stol “Izazovi u oblasti ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini”

Okrugli stol “Izazovi u oblasti ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini” održan je 3. marta 2020. godine u Sarajevu, u okviru projekta “Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u Bosni i Hercegovini”, koji se realizuje uz finansijsku podršku Kraljevine Nizozemske. Projekat ima za cilj unaprjeđenje zaštite ljudskih prava BiH, s fokusom na ženska ljudska prava i braniteljice ljudskih prava.

Učesnike okruglog stola je stručna savjetnica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Kika Babić-Svetlin upoznala s odgovorima institucija sistema na probleme s kojima se suočavaju braniteljice ljudskih prava. Iako zakonodavni okvir ne prepoznaje branitelje i braniteljice ljudskih prava kao posebnu kategoriju, Protokol o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava, koji je potpisan krajem 2018. godine, definiše obaveze Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i branitelja i braniteljica ljudskih prava i predstavlja temelj za razvoj saradnje državnih institucija i branitelja i braniteljica ljudskih prava. Trenutne izazove u oblasti ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini prezentovao je Adnan Kadribašić, ekspert za ljudska prava, te približio načine zagovaranja za unapređenje u ovoj oblasti.

Također upoznati su i s projektom, koji se fokusira na prevenciju i suzbijanje svih oblika rodne diskriminacije. Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, je u svom uvodnom obraćanju naglasila: „cilj je da zajedničkim snagama objasnimo šta je to diskriminacija kao i koji instrumenti stoje na raspolaganju u slučaju diskriminacije” kao jedan od problema s kojima se suočavaju braniteljice ljudskih prava.

Značaj ovog okupljanja se ogleda i u “dobijanju informacija organizacija civilnog društva, posebno braniteljica ljudskih prava koje nisu iz većih gradova u Bosni i Hercegovini, o problemima s kojima se sureću, kako bi se definisale stvarne potrebe”, rekla je Selma Begić, program menadžerica Fondacije lokalne demokratije, dodajući da je “važno osigurati dostupnost informacija van većih gradova o mehanizmima zaštite od diskiminacije, što je jedna od aktivnosti ovog projekta”.

Učesnici su također odredili predstavnike civilnog društva u savjetodavnom odboru predviđenom Protokolom o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava iz novembra 2018. godine.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije