Novosti

Održana obuka o prevenciji diskriminacije na osnovu spola za braniteljice ljudskih prava

U periodu od 15. februara do 19. februara 2021. godine, u organizaciji Fondacije lokalne demokratije, održana je on-line obuka za predstavnice i predstavnike organizacija civilnog društva braniteljica/branitelja ljudskih prava na temu „Prevencija diskriminacije na osnovu spola“.

Obuka je imala za cilj da pomogne organizacijama civilnog društva braniteljica ljudskih prava da koriste stečeno znanje kako bi prepoznali i reagovali na diskriminaciju, informisali žrtve kako potražiti zaštitu te da efikasno koriste postojeće mehanizme zaštite žrtava diskriminacije. Pored navedenog, učesnicima su se obratili i eksperti iz organizacije „Artikel 1 Midden Nederland“ iz Nizozemske, specijalizovanog ureda za jednako postupanje u pokrajini Utrecht, su predstavili iskustva i standarde prevencije diskriminacije na osnovu spola u Nizozemskoj.

Interaktivna obuka se realizovala u okviru projekta „Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansijski podržava Kraljevina Nizozemska kroz MATRA program. Učesnicima se obratila i gospođa Mina Noor, zamjenica šefa misije u Ambasadi Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini koja je tom prilikom rekla: „Zadovoljstvo mi je vidjeti da će govornici iz Nizozemske organizacije 'Artikel 1' danas dijeliti svoje znanje o rodno zasnovanom nasilju i načinu rješavanja tog problema u Nizozemskoj, te da je moja ambasada mogla igrati ulogu u suradnji između Fondacije lokalne demokratije (FLD) i Artikel 1. Fondacija lokalne demokratije je postigla važne rezultate, bez obzira na izazovnu godinu s kojom smo se svi suočili. Izrađene su vrijedne smjernice za poboljšanje institucionalnog odgovora na rodnu diskriminaciju, a izrađen je i priručnik za obuku koja je trenutno u toku. Ovi rezultati nisu vrijedni samo za žene braniteljice ljudskih prava, već i za sve žene u ovoj zemlji. S obzirom da je pokret Nisi Sama u toku, vrijeme ovog okupljanja je dobro: moramo ujediniti snage, učiti jedni od drugih, ostati otvoreni za iskustva negdje drugdje - šta djeluje, a šta ne i kako možemo zajedno poboljšati stanje ljudskih prava u BiH.“

Predstavnici organizacija civilnog društva su upoznati i sa standardiziranim obrascem za evidenciju prijava diskriminacije na osnovu spola. U narednom periodu organizacije civilnog društva će zajedno sa Fondacijom lokalne demokratije prikupljati podatke o slučajevima diskriminacije na osnovu spola u skladu sa razvijenim obrascem, na osnovu kojih će se unaprijediti sistem zaštite.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, Jasmina Mujezinović, je u svom obraćanju naglasila značaj saradnje između organizacija civilnog društva, kao i saradnje sa institucijama sistema, kako bi se unaprijedilo stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, ističući da je ovim projektom u prethodnom periodu ova saradnja značajno unaprijeđena.

Također, projektom je planirano održavanje lokalnih antidiskriminacijskih foruma u širom Bosne i Hercegovine na kojima će se analizirati lokalni gender akcioni planovi te će se učesnici upoznati sa dostupnim mehanizmima institucionalne prevencije protiv diskriminacije na osnovu spola.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije