Novosti

Studentima Fakulteta političkih nauka održali smo predavanje o nasilju u porodici

Studentima završne godine održali smo predavanje na temu: „Zaštita žrtava nasilja u porodici kroz smještaj u Sigurnu kuću“ , te na konkretnim primjerima naveli kako se pokreće sistem zaštite žrtve nasilja u Kantonu Sarajevo, naglasivši ulogu Sigurne kuće u cijelom sistemu

 

Šta je nasilje? Koje vrste nasilja postoje? Kako se istrgnuti iz kruga nasilja? Kako funkcionira Sigurna kuća u Sarajevu i kakvu zaštitu pruža žrtvi?

Sve su ovo pitanja na kojima  studentima Odsjeka socijalni rad na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odgovore dala Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu. Studentima završne godine socijalnog rada Mubera je održala predavanje na temu: „Zaštita žrtava nasilja u porodici kroz smještaj u Sigurnu kuću“ , te na konkretnim primjerima navela kako se pokreće sistem zaštite žrtve nasilja u Kantonu Sarajevo, naglasivši ulogu Sigurne kuće u cijelom sistemu.

Amer Homarac, pravni savjetnik Fondacije lokalne demokratije koji u sklopu Centra za žene pruža besplatna pravna savjetovanja i zastupanja za žrtve nasilja, podijelio je svoja iskustva u procesu zaštite žena i djevojaka žrtava nasilja, te pojasnio Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i njegovo funkcioniranje u praksi. 

Predavanje za studente održano je u okviru projekta „Za život bez nasilja u Kantonu Sarajevo – faza II“, kojeg implementira Fondacija lokalne demokratije u saradnji sa Medicus Mundi Medietarnia i Gradom Barcelona.

 Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije