Novosti

U devet gradova u BiH provedena mini kampanja “Imam pravo!” s ciljem prevencije nasilja u porodici

U okviru kampanje Sigurne mreže "IMAM PRAVO! Na život bez straha! Na život bez nasilja! Na sigurnost!”, u devet gradova širom BiH su od 2. do 9. oktobra održane brojne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o nultoj stopi tolerancije na nasilje nad ženama.

Članice devet udruženja pridruženih članica Sigurne mreže realizovale su ulične akcije dijeljenja letaka i informisanja građanki i građana o mehanizmima zaštite, važnosti prevencije i prijavljivanja nasilja, organizovani su okrugli stolovi, radionice u školama, anketirani su građani u svrhu prikupljanja informacija o poznavanju zakona iz ove oblasti i prepoznavanju oblika nasilja.

U kampanji su učestvovala udruženja: Mreža policijskih službenica iz Livna, UŽ SEKA Goražde, NVO Susreti Stolac, Ženski Centar Trebinje, Inicijativa građanki/na Mostar, Udruženje žena "Derventa", Udruženje građana "ŽIR" Istočno Sarajevo, Udruga za civilne inicijative "Glas" iz Prozora, UŽ Most iz Višegrada.

Sigurnom mrežom koordinira Fondacija lokalne demokratije, a ova aktivnost se realizuje u okviru projekta "Podrška Sigurnoj mreži" koji finansira Fondacija OAK iz Švicarske, a implementira uz podršku Trag Fondacije iz Beograda.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije