Novosti

Vrijedne žene iz "Malog ženskog kutka" predstavile svoje proizvode na sajmovima u Prozoru-Rami i Stocu

Učesnice projekta "Ustani! Za veću socijalnu zaštitu", koje djeluju u neformalnoj grupi "Mali ženski kutak" na području Općine Prozor-Rama, više godina unazad predstavljaju se javnosti svojim domaćim, već prepoznatljivim proizvodima i rukotvorinama na sajmovima širom BiH.

Tako su i ove godine izložile svoje domaće proizvode 18. i 19. septembra na sajmu "Dani šljive Prozor-Rama 2023" kao i 5. i 6 oktobra na sajmu "Hercegovački plodovi Mediterana" u Stocu gdje su prošle godine nagrađene posebnim priznanjem u kategoriji za mliječne proizvode.

"Sajam je odlična prilika da na jednom mjestu široj javnosti pokažemo kako kvalitetni proizvodi nastaju u našim selima. Ovakva vrsta podrške u ekonomskom osnaživanju žena nama puno znači jer imamo originalni dizajn naših proizvoda, ambalažu, imamo i svoj prostor "Safe space" u selu Here i svu drugu podršku koja nam je potrebna za proizvodnju domaćih proizvoda od voća i povrća", rekla je Edina Kmetaš, članica "Malog ženskog kutka".

Na lijepo uređenim štandovima one su izložile širok asortiman domaćih proizvoda od voća i povrća - marmelade, džemove, domaće sokove, sireve, ajvar, rakiju, med, kao i ručne radove poput priglavaka, što je privuklo veliku pažnju posjetilaca sajma koji su kupovali proizvode ali su se interesovali i o načinima pripremanja i konzerviranja hrane.

 Na sajmu u Prozoru- Rami njihov štand je posjetio i načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević, koji se sa posebnom pažnjom probao sireve i izrazio zadovoljstvo radom ove neformalne grupe žena.

Tokom trajanja sajma u Prozor-Rami i Stocu, ostvarile su i više nego dobre rezultate, te prodale gotovo sve proizvode koje su donijele. Nakon predstavljanja na sajmu, naše žene u „Safe Spaceu“očekuju brojne nove aktivnosti i pripreme za novo predstavljanje na sajmu u Jablanici 12.10.2023. godine i pozivamo građane da podrže njihov rad kupovinom ovih proizvoda rađenih s ljubavlju.

Podsjećamo, projekat „Ustani: Za veću socijalnu zaštitu“ implementira Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva, uz finansijsku podršku AMICA e.V, Freiburg i Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a jedan od ciljeva ovog projekta je osnaživanje žena, žrtava rata, da postanu aktivne članice lokalnih zajednica.

Kako je izgledao ambijent na sajmovima i koliko je važno ekonomsko osnaživanje žena, pogledajte u foto galeriji i video prilogu klikom OVDJE.Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije